Reset Password

Your search results

Zlatibor

June 25, 2019 by Smeštaj Apartmani

Smeštaj Zlatibor – Zlatibor – Vaša omiljena destinacija

Planina Zlatibor je trenutno, najaktuelnija i najatraktivnija planina u Srbiji, taj atribut je ponela zbog mnogo čega što je takvom promoviše u našoj zemlji, Evropi, pa i šire, što je primetno po raznovrsnosti jezika posetilaca koji se na Zlatiboru mogu čuti i videti. Blaga, sunčana leta, blage, sunčane zime, prelepa proleća i topla jesen, razlog su turističkim posetama tokom cele godine. Zlatibor je lekovita banja, rekreativni centar, skijalište, centar kulturnih dešavanja i okupljanja ljudi sa svih strana. Brojna izletišta, povezanost sa svim okolnim turističkim destinacijama, Drvengrad, Sarganska osmica, Visegrad, Tara, Drinska regata, Tornik, su više nego dovoljan razlog da se izabere boravak i odmor na ovoj veličanstvenoj planini!

Zlatibor poslednjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima. Izgrađen je veliki broj sportskih terena, kao i otvoreni i zatvoreni bazen, ski liftovi i ski staze. Uređeno je jezero, napravljen novi tržni centar, pijaca, autobusko stajalište i dr. Pored toga, izgraden je i veliki broj novih hotela i odmarališta, apartmana i restorana.

Zlatibor pruža idealne uslove za odmor i rekreaciju kroz razne vidove rekreativnog, sportskog, lovnog, zdravstvenog, seoskog i kongresnog turizma. Godišnje oko 200.000 posetilaca ostvaruje oko 1.000.000 noćenja na Zlatiboru.

Visokim i strmim padinama Zlatibor je od okolnog terena izdvojen u zasebnu morfološku celinu, jedinstvenih geografskih svojstava.

 

 

Padine su naročito izražene u njegovom istočnom i severoistočnom delu. Na severoistoku počinju Savinim brdom (1132 m) pa se preko Grude (1140 m), Ćavika (1018 m) i Obadovog brda (948 m) završavaju čajetinskom Gradinom (1160 m). Ove padine čine dugački pravolinijski niz koji se izdiže iznad Braneškog polja i doline Sušice oko 300 m do 350 m.

Prema jugozapadu zlatiborska visoravan je vidno obeležena visokim i više od 10 km dugim grebenom Tornika. Ovaj greben počinje kod Borove glave (1147 m), pa se odatle prema severozapadu postepeno izdiže, da bi na Ravnom Torniku (1431 m) i Velikom Torniku (1496 m) dostigao najveće visine. Od Velikog Tornika prema severozapadu njegov greben se jače snižava do prevoja kod Đurovića groblja, gde se završava. Prevoj Borova glava razdvaja dva planinska grebena: tornički i murtenički i ujedno predstavlja krajnju jugoistočnu granicu zlatiborske visoravni.

Dok su severoistočne, istočne i jugozapadne granice, zlatiborske visoravni predstavljene visokim, izrazitim padinama, dotle njene zapadne granice nisu jasne: protežu se dolinom Jablanice, izbijaju na Crni Rzav kilometar nizvodno od ušća Ribnice, pa preko Lisičine (1067 m), Lupoglava (1092 m) i Bara izbijaju na Viogor (1281 m), najveće uzvišenje Semegnjevske gore. Deo zapadne granice Zlatibora ispod Lisičine, Lupoglava i Viogora takođe je oivčen visokim strmim padinama po kojima teku manji potoci, koji nisu uspeli da ih izrazitije deformišu.

Ovi prelepi predeli su idealni za Vaš dugo planirani odmor!

Za pomoć pri pronalasku smeštaja na Zlatiboru kontaktirajte nas:

Smeštaj Zlatibor

Kraljev Trg, Zlatibor, Srbija