Reset Password

Your search results

Turizam

June 25, 2019 by Smeštaj Apartmani

Zlatibor Turizam – Sve o turizmu na Zlatiboru

Sportski turizam

Cene ski opreme:

 1. Tjubing na Tvorniku . 150,00 din
 2. Pojedinačna vožnja – 300,00 din
 3. Tjubing na Obudojevici – 100,00 din
 4. Iznajmljivanje skija (Obudojevica) – 800,00 din
 5. Iznajmljivanje skija (Tornik) – 1200,00 din
 6. Saonice (30 minuta) – 500,00 din
 7. Škola skijanja (1 čas) – 1 000,00 din
 8. Klizalište (60 minuta) – 500,00 din
 9. Motorne sanke (30 minuta) – 3 000,00 din
 10. Motorne sanke (15 minuta) – 2 000,00 din
 11. Prevoz sa Zlatibora do ski centra Tornik (povratna karta u organizaciji T.O. Zlatibor) – 200,00 din

 

Seoski Turizam

Zlatibor, veliko prostranstvo, karakterišu bujni pašnjaci ispresecani rečicama i potocima, ali i zlatiborska sela. Lepa, živopisna, pomalo zaustavljena u nekom drugom vremenu su idealna za svakoga ko želi beg od gradske vreve i buke. Za ljubitelje šetnji, mira i tišine preporučujemo posetu Gostilju, Rožanstvu, Krivoj Reki, Tripkovu, Mačkatu, Rudinu, Sirogojnu, Ljubišu, Dobroselici, Jablanici, Semegnjevu, Šljivovici i Mušveti.

Gostilje

Selo Gostilje leži na obroncima planine samo 30 kilometara od centra Zlatibora, a u samom selu živi svega 400 ljudi. Okruženje sela je živopisno, dok posebnu atrakciju predstavlja Gostiljski vodopad, 20 metara visok, na reci Vrelo. Pored vodopada posebnu pažnju turista zavredjuje i rodna kuća Dimitrija Tucovića.

Rožanstvo

Selo Rožanstvo nalazi se na 15 kilometara od centra Zlatibora, a u samom selu živi svega 450 ljudi. Kroz selo protiče reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najatraktivnijih i najlepših pećina i turističkih atrakcija u Srbiji, Stopića pećina. U neposrednoj blizini Rožanstva je i banja Vapa.

Kriva Reka

Selo Kriva Reka udaljeno je samo 17 kilometara od centra Zlatibora, i jedno je od većih u okolini sa 1350 stanovnika, uredjenom školom, terenima za udbal i košarku, a nalazi se u širokoj, travnatoj udolini sa blagim padinama okolnih brda. U samom centru sela je čuveni izvor Kotren čija hladna voda ne presušuje ni u vreme najvećih suša.

Tripkova

Selo Tripkova udaljeno je 20 kilometara od Zlatibora, sa samo 350 stanovnika jedno je od najmanjih u okolini, medjutim niz manifestacija koje su organizovane na godišnjem nivou čini ovo selo vredno posete. Tokom leta se organizuje likovna kolonija i radionica za izradu umetničkog stakla, zatim i medjunarodni seminari o srpskom folkloru. U blizini Tripkova nalazi se jezero Vrutci koje je bogato ribom, a njegova prirodna lepota i povoljna klima ga čine jednom od lepših atrakcija.

Mačkat

Selo Mačkat poznato je i na dobrom glasu po dobroj hrani i čuvenim kafanama. U selu obitava oko 800 stanovnika koji svake zime, u januaru dobiju oko 10,000 posetioca u danima kada se održava “Pršutijada”. Za one koji vole da svoj stomak pune najboljim i najukusnijim specijalitetima Mačkat je pravi izbor jer pršuta proizvedena ovde je vrhunskog kvaliteta i postala je simbol zlatiborskog kraja.  Pored pršute Mačkat slavnim čine i najbolje jagnjeće i praseće pečenje.

Rudine

Selo rudine, na samo 6 kilometara udaljenosti od Zlatibora je oaza netaknute prirode, a karakteriše ga velika osunčanost i pitomi pejsaži nepreglednih pašnjaka.

Sirogojno

Na udaljenosti od 26 kilometara od Zlatibora nalazi se jedno od najpoznatijih sela u Srbiji, Sirogojno, poznato po muzeju “Staro selo” i čuvenim pletiljama. Tokom turističke sezone organizuju se književni, likovni i muzički susreti, izložbe, predavanja i različite letnje škole.

Ljubiš

Selo Ljubiš nalazi se 25 kilometara od Zlatibora, a glavna atrakcija su Ršumska Pećina i rekla Ljubišnica. Pored turističkih atrakcija odlikuju ga bogatstvo i raznovrsnost flore, pogotovu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća. Selo Ljubiš je rodno mesto našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića.

Dobroselica

Selo Dobroselica, na 15 kilometara od Zlatibora, odlikuje lepota prirode i upravo zbog toga je do sada u njemu snimljeno 8 filmova. Glavna atrakcija sela Dobroselica je crkva, brvnara iz 1821. godine.

Jablanica

Selo Jablanica, na 22 kilometra od Zlatibora, jedno je od najprostranijih planinskih sela u Srbiji, i većim delom se prostire u pitomoj dolini, dok se nad njim nadvija najviši vrh Zlatibora, Tornik, čiji predivni vidikovac baca pogled na stotine kilometara naokolo. Glavna atrakcija sela je crkva, brvnara iz 1838. godine.

Semegnjevo

Semegnjevo je udaljeno 16 kilometara od Zlatibora i nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 metara, a lovni i rekreativni turizam su zbog čega je ovo selo posećeno. Brojni izvori čiste planinske vode i nekoliko šumskih puteva čine ovo selo oazom za one koji žele da uživaju u prirodi.

Šljivovica

Šljivovica, ne rakija, već selo, nalazi se 10 kilometara od čajetine, a poznato je po lepoti prirode koja ga okružuje iproizvodima od voća. U blizini je železnička stanica Branešci.

Mušvete

Selo Mušvete je malo, bregovito zlatiborsko selo, udaljeno 10 kilometara od Čajetine, a okružuju ga tri brda, Gradina sa 1176 metara nadmorske visine, Gliza sa 951m i Cerova sa 795m. Za samo ime sela mušvete vezuju se interesantne legende koje i dan danas pričaju najstariji stanovnici sela. Na brojnim potocima u selu nekada je radilo sedam vodenica, a danas na pregradjenoj rečici postoji uredjeno kupalište.