Reset Password

Your search results

Info

June 25, 2019 by Smeštaj Apartmani

Zlatibor Informacije – Informacije o atrakcijama planine Zlatibor

Zlatibor Informacije – Vodopad u Gostilju

Jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti planine Zlatibor je vodopad u koji se nalazi u selu Gostilje, na samo 25 kilometara od centra Zlatibora. Na samom ušću gostiljske reke u reku Karušnicu voda se obrušava sa 20 metara visoko krečnjačke litice, formirajući jednistven i očaravajući vodopad. Nizvodno potok gradi veći roj manjih vodopada i slapova sve do samog ušća u reku Katušnicu.

Više o ovoj atrakciji možete saznati na ovom sajtu.

Kontakt telefon: +38165/87-000-20

Zlatibor Informacije – Mokra Gora

Mokra Gora je selo fino ušuškano izmedju planine Tare i Zlatibora, čija je najpopularnija atrakcija Šarganska osmica, pruga koja se otrgla vremenu, i opstala u svom prvobitnom stanju. Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, pet mostova i savladati visinsku razliku od 300 metara, dok je čitav put samo 15.440 metara.

Etno selo popularnog filmskog režisera Emira Kusturice nalazi se na obližnjem brdu Mećavnik, gde posetioci mogu da se prepuste čudnovatoj atmosferi i kombinaciji Emirove prošlosti i sadašnjosti, kupe neki suvenir, uživaju u lokalnoj hrani i udahnu svežeg planinskog vazduha.

Šarganska osmica

Kontakt: +38131/800-003

E-mail: sarganska.osmica@srbrail.rs

 

Zlatibor Informacije – Prerast u Dobroselici

U narodu poznat kao Šupljica, prirodni kameni most nalazi se u ataru sela Dobroselice, na južnom obodu Zlatibora. Nastao je na kraju jaružaste doline usečene u tamnim škriljcima, na mestu gde se sada slab vodeni tok probija kroz usku i nisku krečnjačku gredu. Sam pećinski kanal je dugačak 48 metara, širok 12 metara, na gornjem ulazu visok 12 metara, a na izlazu 16 metara. Spada medju šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji.  

Turistička organizacija Zlatibor

Kontakt: +38131/841-646 +381; +38131/848-015

E-mail: info@zlatibor.org.rs

Zlatibor Informacije – Stopića Pećina

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani Zlatibora, između sela Trnave i Rožanstva, na samo 250 km od Beograda, i 19 km od centra Zlatibora. Stopića je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok, i bez svog najmlađeg sistema pokriva površinu od 7911 kvadratnih metara, sa zapreminom od 120000 kubnih metara.  Sa desne strane reke Prištavice nalazi se impresivni i očaravajući ulazni otvor u pećinu, na 711 metara nadmorske visine, širine 35 metara i visine 18 metara. Stopiću čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Sam turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata od kojih su najinteresantniji prostrani ulaz, dugure – otvori na tavanici, siparska kupa “Pseće groblje”, vodopad Izvor života i niz bigrenih kada.
Upravo te bigrene kade zbog svoje specifičnosti predstavljaju zaštitni znak pećine. Nastale su taloženjem krečnjaka, udubljenja su oivčena vijugavim, rumenim, bigrenim naborima, zidovima, u kojima se nakuplja voda i kaskadno u slapovima preliva iz kada.

Turistička organizacija Zlatibor

Kontakt: +38131/841-646 +381; +38131/848-015

E-mail: info@zlatibor.org.rs